Meteen naar de inhoud

Specialisaties

Fysiotherapie

Jaarlijks gaan er miljoenen mensen naar de fysiotherapeut. Ze hebben klachten van de spieren, banden, gewrichten, hart, longen, bloedvaten en / of zenuwstelsel, ook wel het bewegingsapparaat genoemd. De fysiotherapeut is specialist van het bewegen. Hij helpt u wanneer u niet goed kunt bewegen, niet durft te bewegen, weer opnieuw moet leren bewegen of meer moet bewegen. Hij adviseert, behandeld en begeleid u zodat u weer op een verantwoordelijke manier uw activiteiten kunt voortzetten. 

De fysiotherapeut zal tijdens de eerste afspraak u vragen stellen over de klachten en vervolgens u verder onderzoeken zodat hij een volledig mogelijk beeld zal krijgen betreft uw klacht. De fysiotherapeut zal vervolgens samen met u een behandelplan opstellen waarbij hij zal kijken wat de meest geschikte therapievorm zal zijn.

Manuele therapie

Het doel van een manueel therapeut is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en beweging te verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewricht kunnen worden toegepast. De effecten van een manueel therapeut zijn meestal direct voelbaar: je voelt een verbetering van bewegingsvrijheid en / of afname van pijn. 

Bij de eerste afspraak stelt de manueel therapeut u een aantal vragen en voert hierop een lichamelijk onderzoek uit om de houding en beweging te beoordelen. Samen met de manueel therapeut bespreekt u of deze therapievorm zinvol voor u is en wat de aanpak is. De behandeling bestaat uit specifieke technieken om de gewrichten beter te laten functioneren en bewegingen te verbeteren. U krijgt hierop nog adviezen, begeleiding en eventueel instructies om beter te blijven bewegen.

Sportfysiotherapie

Deze vorm van therapie is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van blessures waarbij ze zijn ontstaan tijdens of door het sporten. De klachten kunnen een gevolg hebben dat de prestaties van een u niet meer optimaal zijn, of dat sporten niet meer mogelijk is. Door een specifieke benadering van sportblessures volgens de meest recente ontwikkelingen is een optimale behandeling van u mogelijk. 

Tijdens de sport specifiek onderzoek wordt er uitgebreid gezocht naar de oorzaak van de klacht of blessure en op welke manier u belemmerd word bij het uitoefenen in zijn / haar sport. Hierbij wordt er specifiek gekeken naar de manier van bewegen tijdens het beoefenen van de sport. Daarnaast wordt er gekeken naar de manier van trainen, bijvoorbeeld trainingsopbouw, trainingsintensiteit en trainingsarbeid. Daarnaast zal de sportfysiotherapeut adviseren, instructies en voorlichting geven. Tijdens de revalidatie zal er diverse stappen van de sport worden doorlopen zodat er een uitgebalanceerd trainingsprogramma naar voren zal komen. Op deze manier kunt u, met behoud van zoveel mogelijk activiteiten, op een optimaal manier revalideren.

Vaatproblematiek (Claudicationet)

Symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden word in de volkskern genoemd als etalagebenen. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat uw slagader vernauwd is. 

Der therapeut bespreekt uw klachten en uw beperkingen hierdoor. Ter ondersteuning worden er een aantal vragenlijsten afgenomen. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie word er een loopbandtest afgenomen. Op basis van de resultaten van de test en de beperkingen stelt de therapeut samen met u een trainingsschema op. De eerste aantal weken word er intensief begeleid, zo’n 2 a 3 keer in de week. Daarna word de begeleiding langzaam verminderd en gaat u zelfstandig verder trainen. Dit zelfstandig trainen word vooraf opgesteld in een trainingsschema. Voor het behoud van de resultaten is het uitermate belangrijk om u dagelijks te onderhouden aan de trainingsschema en een gezonde levensstijl te ontwikkelen.

Rugscholing (Rugnetwerk Twente)

Doormiddel van een samenwerking van medische specialisten in twente is het Rugnetwerk Twente ontstaan. Deze is opgezet om de kwaliteit van de zorg van patiënten met rugklachten te verbeteren. De aangesloten instanties hebben dezelfde soort visie en missie en werken volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, vastgesteld in behandelprotocollen afhankelijk wat voor rugklachten u heeft. 

Naar aanleiding van een intake gesprek en daaropvolgend onderzoek van uw rug word een behandelprotocol vastgesteld. Hierbij staat u centraal. De behandeling word op maat gemaakt en sluit aan op uw persoonlijke situatie. Algemeen doel is het effectief aanpakken van uw rugklachten om beperkingen in het dagelijks leven zoveel mogelijk te beperken. De behandelingen zullen bestaan uit het verbreden van kennis over het ontstaan van uw rugklachten, het krijgen van adviezen ten aanzien van het dagelijks bewegen, hervatten van uw werkzaamheden en/of sport onder begeleiding van de therapeut, een op maat gemaakte trainingsprogramma.

Kinesiotape (Medical Tape)

Kinesiotape of Medical Tape is al sinds 1973 ontwikkeld in Japan. Sinds 1998 is dit over gekomen naar Europa. de methode verschild fundamenteel van de gangbare methode van het tapen en bandageren. Met deze methode kan men naast een stabiliserend op gewrichten ook spierfunctie stimuleren en revalidatie voordelen van lymfedrainage bevorderen. Kinesiotape word over en rondom de spieren aangebracht om steun te geven aan spieren of om spiercontractie tegen te gaan. 
Bij de eerste techniek wordt ondersteuning van de spieren gekoppeld aan een optimale bewegingsvrijheid. Hierdoor kunt u actief blijven terwijl uw spieren worden ondersteund.   
Bij de tweede techniek worden overbelasting en contractie en wordt 24 uur per dag vochtafvoer gestimuleerd. 
Ten slotte kunnen er groot aantal correctietechnieken worden toegepast, bijvoorbeeld bij myofasciaal pijnsyndroom, lymfoedeem en tractie.